Εταιρία – Ιστορικό

21514328_01_S_029_1430132747695.limghandler

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πώς κάποια «πράγματα» μας ακολουθούν σε όλη μας την ζωή ή καλύτερα είναι μέρος της ζωής μας και μπορεί ποτέ να μην το καταλάβουμε. Πόσο μάλλον το γεγονός πως αυτά τα «πράγματα» είναι χειροπιαστά και συνήθως συνοδεύουν τις ομορφότερες στιγμές της ζωής μας. Όμορφες στιγμές σαν μια εκδρομή στο βουνό, τα γενέθλια του Γιώργου, τις καλοκαιρινές διακοπές στο νησί, το γάμο του Παναγιώτη και της Κατερίνας, τη βάπτιση της Μαρίας, το αποκριάτικο party στην Πάτρα… Μιλάω για τις φωτογραφίες…
Η ιστορία που ακολουθεί είναι ένα συνονθύλευμα βιωμάτων, γεγονότων και μεταβολών που γέμισαν την ζωή μου τα τελευταία εξήντα χρόνια.
Βρισκόμαστε στο 1945. Τα χρόνια της γερμανικής κατοχής έχουν περάσει και οι Έλληνες ψάχνουν να βρουν τρόπους για να ανασυνταχθούν από την εξαθλίωση που προηγήθηκε. Τα κεφάλαια μικρά έως ανύπαρκτα και οι προοπτικές για νέες επενδύσεις εξαιρετικά ριψοκίνδυνες. Φωτεινή εξαίρεση του κανόνα, οι δραστηριότητες που συνδέονται με τον τουρισμό. Ο πλανήτης, γοητευμένος από τους ηρωικούς απογόνους του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, θέλει να γνωρίσει την χωρά και τους κατοίκους που αντιστάθηκαν με πάθος και τόλμη στην καλοκουρδισμένη γερμανική πολεμική μηχανή.
Οι τουρίστες ερχόμενοι στην Αθήνα δεν θα μπορούσαν να μην επισκεφτούν την Ακρόπολη. Στον ιερό λόφο λοιπόν, υπήρχαν κάθε λογής μικροπωλητές, τσολιάδες, χορευτές, ταχυδακτυλουργοί, φωτογράφοι, που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να βγάλουν τα προς το ζην από τους «πλούσιους» τουρίστες.
Το φωτογραφείο Alfa Color ιδρύθηκε το 1947. Η έδρα του στην οδό Σατωβριάνδου, στο κέντρο της Αθήνας. Η δημιουργία του οφείλεται στην ανάγκη των ιδιοκτητών του για έναν χώρο που θα στέγαζε το εργαστήριο εμφάνισης και εκτυπώσεων ασπρόμαυρων πλακών από τις φωτογραφήσεις τουριστών στην Ακρόπολη. Συγχρόνως ειδικεύεται σε υπηρεσίες λιανικής πώλησης.
Στην επόμενη πενταετία η αύξηση των φωτογραφήσεων γεννά την ανάγκη για αναβάθμιση του εξοπλισμού. Το φωτογραφείο εξελίσσεται σε μια μικρή παραγωγική μονάδα εμφάνισης Α/Μ films και πλακών και εκτύπωσης Α/Μ φωτογραφιών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ενός πελατολογίου που αποτελείται από φωτογράφους, παρακείμενα φωτογραφεία και ρεπόρτερ που εμπιστεύονται τις πλάκες και τα films τους στο φωτογραφείο της «Σατωβριάνδου».
Τη δεκαετία του ’60 η εμφάνιση του έγχρωμου film ταράζει τα νερά στον παγκόσμιο φωτογραφικό χάρτη. Το φωτογραφείο Alfa Color αποχωρίζεται την πρώτη του έδρα και μεταφέρεται σε μεγαλύτερο χώρο, αλλάζει εταιρική σύσταση και μετονομάζεται σε Alfa Color Ο.Ε. Συγχρόνως αφήνει στην άκρη το λιανικό εμπόριο και επικεντρώνεται αποκλειστικά στον επαγγελματία φωτογράφο. Έχει ήδη αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της εταιρίας και των πελατών της, που ξεπερνά τα στενά επαγγελματικά όρια και που βασίζεται κυρίως στο γεγονός πως όλες οι φωτογραφικές υπηρεσίες παρέχονται με συνέπεια, ποιότητα και ταχύτητα για τα δεδομένα της εποχής.
Η επόμενη δεκαετία βρίσκει την εταιρία να μετονομάζεται σε Alfa Color Φωτογραφικά Εργαστήρια Α.Ε. και να στεγάζεται σε ιδιόκτητο χώρο στην περιοχή του Κολωνού. Η εταιρία αριθμεί 150 υπαλλήλους και επάνω από 40 εξωτερικούς διανομείς και αντιπροσώπους σε όλη την Ελλάδα. Το πελατολόγιο ξεπερνά τους 500 πελάτες σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική χώρα. Η επεξεργασία της ασπρόμαυρης φωτογραφίας έχει σταματήσει τελείως και την θέση της έχει πάρει μια μεγάλη σύγχρονη μονάδα παραγωγής έγχρωμων φωτογραφιών. Παράλληλα με την τεχνολογική ανάπτυξη στο αμιγώς φωτογραφικό χώρο, η εταιρία πρωτοπορεί και σε άλλους τομείς, από τη χρήση των πρωτοεμφανιζόμενων τότε ηλεκτρονικών υπολογιστών και τη μηχανογραφική έκδοση τιμολογίων, μέχρι και την είσοδο στο μηχανογραφικό σύστημα του Ι.Κ.Α. και την αυτόματη μισθοδοσία μέσω τραπεζών.
Την δεκαετία του ’80, η Alfa Color A.E. παγιώνει την θέση της στην ελληνική αγορά με ένα ποσοστό της τάξης του 35%. Παράλληλα εξαπλώνεται και σε άλλες βαλκανικές χώρες. Σημαντικό ρόλο στην ραγδαία ανάπτυξη της εταιρίας έπαιξε ο προσεγμένος ποιοτικός έλεγχος η συνεχώς αυξανόμενη ταχύτητα παράδοσης των φωτογραφικών υπηρεσιών.
Με την εμφάνιση των «γρήγορων» μηχανημάτων εμφάνισης films και εκτύπωσης φωτογραφιών (Minilabs) η εταιρία βάζει ένα νέο στοίχημα με τον εαυτό της. Να μπορέσει να εξυπηρετήσει τους πελάτες της με την ίδια ταχύτητα σαν να είχαν στο κατάστημα τους μηχάνημα. Τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά. Ο χρόνος που απαιτείται πλέον, στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, από την παραλαβή των films από το φωτογραφικό κατάστημα μέχρι και την παράδοση των φωτογραφιών στον ίδιο χώρο δεν ξεπερνά τις 3 ώρες, σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα δεν υπερβαίνει τις 2 ώρες!
Η ψηφιακή φωτογραφία είναι εδώ! Το ίδιο και η Alfa Color! Με υπερσύγχρονα μηχανήματα μεγάλης παραγωγικής δυνατότητας και με τις τρεις λέξεις συνώνυμο πια της εταιρίας εδώ και πενήντα χρόνια.
Συνέπεια – Ποιότητα – Ταχύτητα
Και δεν σταματάει εδώ. Όλες οι ψηφιακές τεχνολογίες και ένα μεγάλο φάσμα επιλογών από τις απλές ερασιτεχνικές υπηρεσίες μέχρι και τις πιο εξεζητημένες επαγγελματικές «διαστροφές».
Το μέλλον μας δείχνει καθαρά πια το δρόμο της φωτογραφίας. Οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές δεν αποτελούν πλέον πλεονέκτημα των «εχόντων». Κάθε άλλο μάλιστα .Είναι πλέον τόσο μικρές και τόσο εύχρηστες που τις έχουμε όλοι μαζί μας καθημερινά, είτε στην τσάντα μας, είτε στο κινητό μας. Οι αριθμοί σε αυτή την περίπτωση λένε την αλήθεια. Οι λήψεις φωτογραφιών έχουν αυξηθεί κατά 600% σε σύγκριση με την αναλογική εποχή της φωτογραφίας. Η επόμενη ημέρα θα μας βρει μπροστά από τον υπολογιστή μας να στέλνουμε κατευθείαν μέσω Internet τα ψηφιακά μας αρχεία προς εκτύπωση.
Η Alfa Color A.E. είναι στην ευχάριστη να ανακοινώσει την λειτουργία του προγράμματος Print-Photos-Online.com. Μέσα από αυτό το website από εδώ και στο εξής, τόσο ο επαγγελματίας φωτογράφος, όσο και ο απλός καταναλωτής, θα μπορούν από τον χώρο τους να στέλνουν οποιοδήποτε ψηφιακό αρχείο προς εκτύπωση. Τα αρχεία θα εκτυπώνονται και θα διανέμονται το αργότερο την επόμενη ημέρα στο χώρο του πελάτη/επαγγελματία φωτογράφου.
Ύστερα από όλα αυτά είμαι 100% σίγουρος για κάτι. Ότι η εταιρία Alfa Color A.E. και οι υπηρεσίες που παρέχει εδώ και 60 χρόνια βρίσκονται σε κάθε ελληνικό σπίτι. Δεν το πιστεύετε? Δεν έχετε παρά να ανοίξετε το συρτάρι με τις ανάκατες φωτογραφίες και θα καταλάβετε. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε έστω και μια φωτογραφία που να έχει εκτυπωθεί στα φωτογραφικά εργαστήρια της Alfa Color A.E. Και αυτό είναι που δίνει την περισσότερη χαρά σε εμένα και τους γιους μου και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε. Σας ευχαριστούμε και σας υποσχόμαστε να συνεχίσουμε να αποτυπώνουμε τις καλύτερες στιγμές της ζωής σας με τον ίδιο ζήλο.

Γεωρ. Ι. Κουσαΐτης
Επίτιμος Πρόεδρος Alfa Color Α.Ε.